SINAV ŞEKLİ VE SÜRELERİ
Saat
|
Soru Say.
|
Süre
|
Açıklama
|
10.15
|
120
|
165 dk
|
Üniversitelerin, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri, Psikoloji, Sosyoloji ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olan adaylar başvurabilecektir.
|
A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,
KPSS Lisans sınavının Alan Bilgisi oturumlarına katılmak zorunlu mudur? Kamu kurum ve kuruluşlarının A Grubu kadrolarına başvurmak isteyen adayların sınavın Genel Yetenek Genel Kültür ile kendilerine uygun Alan Bilgisi oturumlarına katılmaları gerekmektedir.
KPSS A Grubu için Yaş Sınırı Var mı?
A tipi memurluk alımlarında genel olarak 35 yaş sınırı konulmakla birlikte bu durum her atama döneminde değişebilir ve alım şartlarının içerisine eklenir. Her memuriyet çeşidinin kendine özel şartları olduğundan yaş sınırı da her memuriyette değişecektir. Bu nedenle adayların, başvuracakları memuriyetler için ilanda belirtilen şartları kontrol etmeleri gerekmektedir.
A Grubu Kadrolarında Kullanılan Puan Türleri
Her kurumun personel alımlarında istediği koşullar farklı olabileceği gibi, A Grubu kadrolara personel seçiminde istediği farklı puan türleri de vardır.
KPSS A Oturumları
Puan türlerinin hepsinin hesaplanması için adayların 20 Temmuz 2019 Cumartesi günü sabah 1. Oturumun (Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri) ve öğlen 2. Oturumun (Hukuk, İktisat, Maliye) hepsine girmesi ve her sınav bölümünden en az 1 net yapılmalıdır. Her oturumda girilen dersler için en az 1 ham puana (net) sahip olunur ise dersin içinde bulunduğu puan türü hesaplanabilir. Cumartesi öğle oturumundaki derslerden en az 1 tane işaretlenmesi durumunda bu derslerin yer aldığı hiçbir puan türü hesaplanmaz. Bu da adayların daha az sınav kurum sınavına başvurabilmelerine sebep olacaktır. KPSS Alan Sınavları 3. Oturumu ise (İşletme, Muhasebe, İstatistik) 21 Temmuz 2019 tarihinde uygulanacaktır.
A Grubu kadrolara yönelik alımların hepsi kurumsal alımdır ve genel olarak her kurum farklı puanlar kullanmaktadır. Bu nedenle A Grubu adayların bu alana yönelik tüm oturumlara girmesi uygun olacaktır.
Bazı KPSS A Grubu Kadroları
BAĞ-KUR Genel Müdürlüğü Denetmen Yardımcısı
Ulaştırma Bakanlığı Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. Müfettiş Yardımcılığı
TBMM Uzman Yardımcılığı
Devlet Malzeme Ofisi Müfettiş Yardımcılığı
Vergi Müfettiş Yardımcılığı
Bankalar Yeminli Murakıp Yardımcılığı ve Bankacılık Uzman Yardımcılığı
PTT Müfettiş Yardımcılığı
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Müfettiş Yardımcılığı
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Müfettiş Yardımcılığı
Kalkınma Bankası Uzman Yardımcılığı
Belediyelerin Müfettiş Yardımcılığı kadrosu
Stajyer Hazine Kontrolörü
Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Maliye Müfettiş Yardımcılığı
Gelir Uzman Yardımcısı
Vergi Denetmen Yardımcısı
Devlet Gelir Uzman Yardımcısı
Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı
Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü
A Grubu adayları ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) gibi bağımsız kurumlara da girebilmektedir.
KPSS Lisans sınavına kimlerin başvurması gerekmektedir?
a) Kamu kurum ve kuruluşlarının B Grubu kadrolarına başvurmak isteyenler,
b) Kamu kurum ve kuruluşlarının A Grubu kadrolarına başvurmak isteyenler,
c) Millî Eğitim Bakanlığının öğretmen kadrolarına başvurmak isteyenler,
d) Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) bünyesinde din hizmetlerinde görev almak isteyenler sınava başvurmalıdır.
Sınava kimler başvurabilir?
Sınava, lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak, sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir.
Kaç Yılda Bir Yapılır?
KPSS Alan Bilgisi her yıl yapılarak ilgili kadrolara atama yapılır. Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar (son sınıf öğrencileri) girebilir. Sadece adayın kamu kurum ve kuruluşlarına iş başvurusu yaptığı zaman mezun durumda olması gerekir.
Geçerlilik Süresi
2017 ve sonrası KPSS–A puanlarının geçerlilik süresi 2 yıl olarak kabul edilmiştir.
Yeterlilik Süreci Nedir?
A Grubu kadroları diğerlerinden ayıran en büyük fark en az 3 yıllık bir yeterlilik sürecinin olmasıdır. Bu süreçte memurun yetiştirilmesi ve mesleğin gerektirdiği niteliklerin kazandırılması hedeflenir. Buna göre, bir kariyer mesleği kazanan kişi önce yardımcı olarak atanır, kurumun farklı birimlerinde görev alarak kurumun işleyişini öğrenir. 3’üncü yılın sonunda sunmak üzere tez hazırlarlar ve 3 yılın sonunda kurum içinde yazılı ve sözlü sınav ya da yalnızca sözlü sınav yapılır. Yeterlilik süreci sonucunda başarılı olanların stajyer, aday, yardımcı gibi unvanları kaldırılır, Uzman Yardımcısı Uzman, Müfettiş Yardımcısı ise Müfettiş olarak görevine devam eder. Başka bir ifadeyle 3 yıl sonunda alanlarında Uzman unvanına sahip olma şansları vardır.
KURUMLAR HAKKINDA BİLGİLER
Gelir Uzman Yardımcılığı (GUY) Sınavı: Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı içinde yer alan Gelir Uzman Yardımcılığı kadrosu için daha önce kurum tarafından hazırlanan sınavlar 2024 yılından itibaren ÖSYM başkanlığı tarafından hazırlanmaktadır. 2023 Aralık ayı ve 2024 Haziran ayında sırasıyla 2000 kişi ve 1270 kişilik alımların olduğu kurumda kurum sınavına başvurmak için KPSS p48 puan türünden 65 almak şartı ve kurum sınavında 70 puanı geçmek şartı bulunmaktadır. 100 soruluk sınavda yanlışlar doğruları götürmediğinden en az 70 soruyu doğru yapmak ve aynı zamanda diğer adaylar arasında da ilanda belirtilen sayıdaki kişi sayısının iki katı mülakata çağrıldığından kontenjandaki sıralama içinde olmak gerekmektedir. Kariyer meslekleri içerisinde en çok alım yapan kurum olması dolayısıyla öğrenciler arasında en bilinen ve hedefleri arasında yer alan kurumdur.
Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı (MHUY): Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak kamu idarelerinin merkez teşkilatlarının strateji geliştirme birimlerinde Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalıştırılmak üzere en az dört yıllık Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden ya da bunlara denkliği bulunan öğretim kurumlarından mezun olup KPSS p48 puan türünden 75 alan adaylar arasından alım yapılmaktadır. Asgari 75 puan son gelen 2022 Aralık ayı ilanındaki puandır. Yeni gelecek ilanda daha düşük bir puan baraj puanı olarak belirlenebilir.
İl Göç Uzman Yardımcılığı: İçişleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Başkanlığı bünyesinde taşra teşkilatında İl Göç Uzman Yardımcılığı kadrosunda görevlendirilmek üzere ilana çıkan kurum KPSSP6, KPSSP7, KPSSP16, KPSSP21, KPSSP26, KPSSP29, KPSSP30, KPSSP31, KPSSP32, KPSSP36, KPSSP41 puan türlerinin herhangi birinden 70 ve üzeri alanlar tarafından başvurulabilen son yayımladığı ilanda sınavı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne yaptırmıştır. Yazılı sınavı geçenler sözlü sınava (mülakata) girmeye hak kazanmış ve mülakat Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmıştır. İl göç uzmanlığı kadroları taşra teşkilatı içinde yer alması dolayısıyla Ankara dışı illerde (yoğunlukla İstanbul) görev yapmaktadırlar.
Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı (DGUY): Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olarak merkez kadrolarda (Ankara’da) görevlendirilen Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı kadrosunun Gelir Uzman Yardımcılığından en önemli farkı Ankara’da görevli olarak çalışılması ve daha prestijli bir kariyer mesleği olmasıdır. ÖSYM başkanlığı tarafından yapılan yazılı sınava (test usulüne göre yapılmaktadır) girebilmek ilana başvurabilmek için KPSS P48 puan türünden 70 ve üzeri almak ve başvuranlar arasında kontenjana girebilmek gerekmektedir. Sınava en az dört yıllık Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden ya da bunlara denkliği bulunan öğretim kurumlarından mezun olanlar başvurabilmektedir.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı: Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nda görevlendirilmek üzere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Hukuk Fakültesi mezunları arasından KPSS’de P17, P18, P22, P23, P27, P28, P47 ve P48 puan türlerinin herhangi birinden 80 ve üzeri puan alanlar yazılı sınava (klasik usulde yapılmaktadır) başvuru yapabilmektedir. Vergi Müfettiş Yardımcılığı kadroları prestijli ve özel sektöre geçiş için de avantajlı bir kariyer mesleği olduğundan adaylar arasında hedeflenen önemli bir kadrodur.
SGK Denetmen Yardımcılığı: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na bağlı olarak taşra teşkilatlarında görevlendirilen denetmen yardımcılığı kadroları için açılan ilana P39, P40, P41, P42, P43, P48 puan türlerinden herhangi birinden 70 ve üzeri almaları halinde kontenjan durumuna göre başvurabilmektedirler. Genel kurum sınavlarından farklı olarak SGK Denetmen Yardımcılığı ilanında yazılı sınav olmamakta adaylar sadece sözlü sınava (mülakata) girmektedirler.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı: Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sayıştay Başkanlığına bağlı olarak merkezde (Ankara) görevli statü anlamında hakim ve savcılara tanınan özlük haklarına sahip kariyer meslek memurluğudur.
Sayıştay sınavına; memur olma şartlarına aykırılığı olmayan, 35 yaşını doldurmamış, üniversitelerin İktisadi ve idari bilimler, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler fakültelerinden veya denkliği YÖK tarafından kabul edilen fakülte veya bölümlerin mezunları katılabilir. Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavı iki aşamadan oluşur. İlk sınav eleme sınavıdır ve bu sınavda başarılı olanlar (alınacak aday sayısının 5 katına kadar), ikinci sınava (yazılı sınav) girmeye hak kazanırlar. Alınacak aday sayısının 5 katı içine giren kişiler sınavda başarılı sayılır ve yazılı sınava girmeye hak kazanır. Sınavda zorunlu ve seçimlik olmak üzere iki alan bulunur. Hukuk, maliye, iktisat ve kompozisyon zorunla alan dersleridir. Ayrıca yazılı sınava girecek adaylar Muhasebe ya da Ticaret Hukuku derslerinden birini seçimlik olarak tercih etmelidirler. ÖSYM takvimine göre sınav sonuçları yazılı sınavdan bir ay sonra açıklanacaktır.
Kaymakam Adaylığı: Kaymakamlık Sınavına; Üniversitelerin, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olan adaylar girebilmektedir. Sınava, sınavın yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle otuz beş (35) yaşını doldurmamış olanlar başvurabilmektedir. Sınavda KPSS’ye girme şartı aranmamaktadır.
Sınavda; adaylara 100 sorudan oluşan çoktan seçmeli test sınavı uygulanmaktadır. 2 Eylül 2018 tarihlerinde önceki kaymakamlık sınavlarında Açık uçlu ve boşluk doldurma sorularından oluşan klasik sitemde sınav yapılmaktaydı. Yeni sınav sisteminde test usulü uygulanmaktadır. 100 tam puan üzerinden 70 ve daha yüksek puan alan adaylar, en yüksek puanlı adaydan başlanarak puan sırasına konulmaktadır. 70 ve daha yüksek puan alan adaylardan, ilan edilen kadronun 4 katı aday mülakata katılmaya hak kazanmaktadır. Son adayla aynı puanı alan adaylar da mülakata katılabilmektedir.
Henüz yorum yok.